FISTIĞIN ÖYKÜSÜ


Gaziantep’in alamet-i farikasıdır Antep Fıstığı.

Endamı, dalında nazlı nazlı salınan cumbası, kendine özgü rengi, rayihası ile Gaziantep’in gönüllü elçisidir...

Yemeklere, tatlılara kattığı lezzetin yanısıra, yeşilin en güzel tonuna adını veren Antep Fıstığı, her yıl Eylül ayında düzenlenen Uluslararası Antep Fıstığı Kültür ve Sanat Festivali’nin de simgesidir.

Dünyada başlıca fıstık üreticileri; İran, ABD, Türkiye ve Suriye’dir. Antep Fıstığı, sınırlı miktarda çıtlaklık yeteneği, küçük veya orta büyüklükteki taneleri, özel lezzeti ve aroması ile karakteristiktir.

Ülkemizde Antep Fıstığı üretimi % 90 oranında uzun tipi çeşitlerle yapılmaktadır. “Uzun”, “Kırmızı” ve “Halebi” en çok üretimi yapılan çeşitlerdir. “Beyaz Ben”, “Değirmi”, “Keten Gömleği” ve “Sultani” ise ekonomik değeri bulunmayan, ancak üretici bahçelerinde karışık halde rastlanabilen çeşitler arasındadır.

Antepfıstığı; taşlı, kireçli, kurak topraklarda, hiçbir kültür bitkisinin yetişemeyeceği zorlu şartlarda lezzetli, besin değeri yüksek meyve vermesi  sebebiyle “Altın Ağacı” ya da “Yeşil Altın” diye adlandırılır. Antep fıstığı nisan - mayıs aylarında çiçek açar, eylül ayında meyvesi olgunlaşır ve hasada başlanır.

Antep Fıstığı’nın olgunluğu dıştaki kabuğun saydamlıktan matlığa dönüşmesi ve kırmızı kabuğun yumuşayarak sert kabuktan kolayca ayrılması ile belirlenir. Hasat döneminde meyve dış kabuğu yumuşayarak sert kabuktan kolayca ayrılmakta ve sert kabuk kendiliğinden çıtlamaktadır. Gaziantep’te bu dönem ağustos ayı sonu ile eylül ayı başına denk gelmektedir.

Meyvelerin olgunlaşmadan önceki renklerinin açık yeşilden kırmızının değişik tonlarına kadar farklı ve geniş bir yelpazede olduğu görülür. Meyveler uzun oval şekilli ve yanları hafif basıktır. Dış kırmızı kabuk etli ve kırmızının farklı tonlarındadır.

Antep Fıstığı en çok kuruyemiş olarak tüketilir. Gaziantep’in meşhur tatlılarının lezzetinde de Antep Fıstığı’nın önemli payı vardır. Baklava, sarma, şöbiyet, fıstıklı kadayıf, fıstıklı dondurma bu leziz tatlılar arasında ilk sırayı alyor hiç kuşkusuz. Antep Fıstığı tat ve aromasından dolayı özellikle pasta yapımı ve çikolata sanayinde de tercih edilmektedir. Fıstık içi ezilmek suretiyle hazırlanan “fıstık ezmesi” şeklinde de satışa sunulmaktadır.

 

e-katalog