HASAT VAKTİ

Ağaçtaki meyvelerin %1-3’ün yere dökülmesi hasat vaktinin geldiğine işaret eder. Hasat başlangıcından 15 gün önce fıstık bahçelerinde gerekli hazırlıklar yapılır. Ağaçların altındaki ot, yaprak, çalı, çırpı tırmıkla temizlenir, toprak bastırılır. Erken olgunlaşarak ağaç altına düşen Antep Fıstıkları toplanır. Ağaçların altına büyük pamuklu bezler serilir. Bu bezler hem hasadı kolaylaştırmakta, hem de ağaçtan dökülen meyvelerin dağılmasını önlemektedir. Hasat, cumba adı verilen meyve salkımlarının tek tek koparılması ile gerçekleşir. Ağaçların yüksek dallarındaki meyveleri toplamak için yörede “üç ayak” olarak adlandırılan merdivenler kullanılır.

Fıstığın toplanmasından sonra bahçede gerçekleştirilen taneleme, ayıklama ve kurutma işlemlerinin tümü “sergi yeri işleri” olarak adlandırılır. Ilk olarak sap, çöp ve boş taneler seçilerek ayıklanır. Bir diğer işlem, fıstıkların, “ben”, “boz” ve “fıs” olarak ayrılmasıdır.

Fıstıklar büyük bir kabın içerisindeki suya atılır. İçi dolu fıstıklar ağır olduğundan dibe çöker. Su yüzeyinde toplanan boş fıstıklar bir süzgeçle alınarak ayırt edilir. Bu işlem oldukça hızlı yapılarak, fıstıkların su ile temasının az olmasına özen gösterilir. Fıstıkların serim kalınlığı da önemlidir. Serim kalınlığının 3-5 cm’yi geçmemesine dikkat edilir. Aksi halde kuruma gecikir, fıstıklarda küflenme ve bozulmalar görülebilir. Serilen fıstıklar belirli aralıklarla karıştırılarak mümkün olduğunca çabuk kurutulmaya çalışılır.

Elle hasat edilen meyveler sergi yerinde özenle kurutulduktan sonra kırmızı kabuk sert kabuktan ayrılarak çıkarılır. Bu işleme kavlatma denilir. Kuru kırmızı kabuğun yumuşayıp gevşemesi su veya buharla sağlanır. Islanan Antep Fıstıkları dış kabuğun ayrılması için devliplere verilir. Islanıp gevşek yapı arz eden kırmızı kabuk, sürtünme yoluyla sıyrılır ve kabuktan ayrılır. Kırmızı kabuktan ayrılan meyveler temiz su ile yıkanır ve sıcak hava ile kurutulur.

Ardından çıtlama aşamasına geçilir. Çıtlama işi kimi zaman makinalarda kimi zaman ise, fıstık kırıcılar tarafından evlerde el ve çekiç yardımıyla gerçekleştirilir. Kavurma işleminin ardından paketlenen fıstıklar piyasaya arz edilir.

e-katalog